c-topp

Bästa gratismjukvaran för skärmdumpar

Eftersom jag skriver om Internet och mjukvara gör jag väldigt ofta skärmdumpar. Jag har många gånger letat efter lämplig mjukvara som underlättar det här. Men det har alltid slutat med att jag använder ctrl+print screen för skärmdump som jag sedan klistar in i Photoshop för vidare bearbetning.

Nu har jag äntligen hittat en riktigt bra mjukvara för skärmdumpar med många av de funktioner jag verkligen letat efter. För personligt bruk är den dessutom helt gratis. Dessutom är den av portabel karaktär vilket innebär att du kan ha mjukvaran på ett usb-minne. Jag har skrivit flera gånger om verktyg för skärmdump tidigare, bland annat ett om det inbyggda skärmklippsverktyget i Windows 7.

FastStone Capture är namnet (du hittar nedladdningslänk längre ner). Den fungerar med Windows 7 och dessutom Linux om du använder Wine.

När du startar mjukvaran ser du den lilla rutan enligt bilden ovan. Med den kan du enkelt göra dina skärmdumpar. Dessa kan göras på följande sätt:

  • Hela skärmen.
  • Aktivt fönster.
  • Del av fönster (med eller utan fönstrets rubrik osv).
  • Efter en rektangel du definierar. Se exempel på detta längre ner.
  • Ett mönster du ritar på frihand.
  • Ett fönster som scrollas.
Det finns en hel rad inställningar och det borde täcka de allra flesta behov. FastStone Capture har även en inbyggd redigerare som är användbar om du tex vill markera något med en pil eller med färg.
Du kan vidare välja om en skärmdump ska öppnas i editorn, sparas ner som fil, skickas med som bilaga i epost och en hel del mer. Givetvis kan du också välja vilket filformat din bild ska få.
Det går även lägga till en ram (med eller utan illusionen av avrivet papper) och du kan också bifoga en bild som vattenmärke.

Exempel på att göra skärmdump

Det absolut bästa exemplet är när du ska markera en rektangel på frihand. Då dyker det nämligen upp en ordentlig inzoomning automatiskt så att du exakt ser var du befinner dig.

På bilden ovan ser du den snygga inzoomningen och dessutom har två av kanterna försetts med illusionen av ett avrivet papper.

Hämta FastStone Portable

Använder du någon mjukvara för skärmdumpar? Tipsa gärna om din favorit i kommentarerna nedan.

Inkommande söktermer:

  • skärmklippsverktyg windows xp
  • skärmdumpar

, , ,

No comments yet.

Kommentera