c-topp

Inkscape: Gratis alternativ till Illustrator

Senaste veckorna har jag fått för mig att lära mig lite mer om hur man gör illustrationer. Inte helt oväntat finns massor av mjukvara att välja bland. För många år sedan testade jag Adobe Illustrator eftersom jag sett så många göra så fantastiska saker med det. Men problemet med Illustrator för mig är att det är svårt. Väldigt svårt. Sen att det också råkar kosta en hel del gör liksom inte motivationsfaktorn direkt högre.

Sagt och gjort började jag leta runt lite på nätet och hittade ett perfekt alternativ till Illustrator: Inkscape. Det finns mycket som är bra med Inkscape (och förmodligen mycket som är dåligt också) men det bästa är att det är så enkelt att komma igång med det. Det näst bästa är att det är gratis och som en ren följd av det är jag inte ensam i världen om att använda Inkscape, det finns så många guider och tips att du förmodligen kommer drunkna i dom.

Inkscape är ett bra och gratis alternativ till Illustrator

 

Själva användargränssnittet påminner om de flesta andra illustrationsprogram och det är en hel del som andas gammalt tidigt 2000-tal men trots det är det enkelt att använda och få snygga saker gjorda. Inkscape använder sk vektorgrafik vilket innebär att du kan välja hur stora dina illustrationer ska bli som tex en .png utan att tappa någon kvalitet.

Det lilla monstret på bilden ovan har jag faktiskt ritat själv med hjälp av en guide jag hittade på 2D Game Art for programmers. Med tanke på att jag alltid varit usel på att göra illustrationer får den nog nästan betraktas som sensationell.

Inkscape finns till OS X, Windows och Linux.

, , ,

No comments yet.

Kommentera