c-topp

Mobilanpassa din WordPress-blogg

Bloggläsande i mobilen

Länge, länge valde jag mellan en HTC Hero och en iPhone 3GS. Slutligen bestämde jag mig för en Hero. Numera byter jag ofta ut datorn mot min telefon. Att kolla bloggar tycker jag passar ypperligt för telefoner av den här typen, speciellt när de är mobilanpassade.

Bloggar, min nya bok

Det går att surfa på bloggar eller vilken site som helst med min mobil men det blir ibland ett fasligt svepande fram och tillbaka. Vid de tillfällen jag läser bloggar från mobilen är det mer som ett substitut för en bok än något annat. Jag har inget behov av att hitta information i sidebars eller se stora feta banners på nallen. Det jag vill åt är alla coola inlägg.

Är din blogg eller site mobilanpassad?

Antalet användare av sk. smartphones ökar för varje dag som går. De som leder utvecklingen är Apple med sin iPhone och Google med sitt Android. Surfning är givetvis ett vanligt användningsområde. En mobilanpassad blogg är en bra och gratis service från dig på ungefär samma sätt som att du erbjuder ett RSS-flöde av din blogg.

2 plugins för mobilt wordpress

Det finns åtminstone 2 plugins som nästan helt automatiskt anpassar din blogg för mobila besökare. Gemensamt för dem  är att de skalar bort sidebars, banners och annat utrymmeskrävande. Kvar blir kolumnen med inläggen samt dess rubriker. Bilder förminskas också automatiskt vilket är bra för de som inte kan surfa obegränsat från mobilen.

Båda är enkla att implementera och för att göra dem aktiva i systemet ska du INTE växla tema i den vanliga tema-väljaren. Istället aktiverar du det för respektive plugins inställningar. Besökare från mobiltelefoner känns automatiskt igen och det mobila temat aktiveras. Vill besökaren se den normala sidan finns val för detta längst ned för båda pluginsen.

WPtouch

wptouch

WPtouch är det plugin jag själv använder för närvarande och som verkar funka riktigt bra. Det finns en del inställningar som kan göras och du kan även välja bland några olika teman.

Läs mer om WPtouch och ladda hem.

WordPress Mobile Pack

wordpress_mobile_pack

WP Mobile pack har jag använt tidigare men jag tyckte inte det funkade så bra. Flera gånger fick jag felmeddelanden vid vissa inlägg. Nu har det förmodligen hänt en hel del sedan jag testade det sist och de buggarna är nog ett  minne blott. Den stora fördelen är att du kan kontrollera väldigt mycket mer med WP Mobile Pack än med WPtouch. Exempelvis kan du välja vilka widgets du vill ha med och dessa läggs då med i slutet av kolumnen.

Läs mer om WordPress Mobile Pack och ladda hem.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

intressant?

Inkommande söktermer:

 • mobilanpassa wordpress

, , , ,

5 Responses to Mobilanpassa din WordPress-blogg

 1. BosseWeb 2009/09/24 at 15:36 #

  Detta måste jag kika närmare på!
  Tack för ett intressant tips.

 2. Anders 2009/12/11 at 14:27 #

  bra tips..
  wptouch var ngt nytt! :)
  wp mobile pack har inte funkat för mig..

  nu blir det lite ordning o reda i i Android luren (o andra smartphones :)

 3. DSLR-A850 2011/11/17 at 17:20 #

  God dag! Detta inlägg kan inte skrivas något bättre! Läsa detta inlägg påminner mig om min gamla goda Room Mate! Han höll alltid prata om detta. Jag kommer att vidarebefordra denna uppskrivning för honom. Ganska säker på att han kommer att ha en bra läsa. Tusen tack för att dela!

Trackbacks/Pingbacks

 1. lentzit.com blir mobilt anpassad | Lentz-it bloggen - 2009/09/29

  […] mobiltelefoner av typen smartphone. Då jag kör bloggen med WordPress som bas gällde det bara att hitta ett tillägg som ordnade  […]

 2. Bloggfixeri « Vasaloggen - 2010/01/02

  […] detta Twitter-inspirerade tema, skapat av AppChain. Utöver detta tema så har jag med hjälp av Arwengrim även lyckats mobilanpassa […]

Kommentera