c-topp

Experiment med hastighet snabbare än ljuset återupprepas

För ett par månader sedan blev det stora rubriker även i vanlig media. Vetenskapsmän i CERN hade klockat en speciell partikel, neutriner, vid hastigheter över ljusets hastighet. I princip all vår moderna fysik bygger på ljusets hastighet som referens så självklart väckte det här stor uppmärksamhet.

Vetenskapsmännen har lagt ut all data och exakt hur experimentet gick till för att låta andra kunniga försöka hitta felande faktorer. Ingen har lyckats hitta något konkret men en del kritiska röster väcktes kring hur partiklar sköts iväg.

Nu har testet gjorts om och en annan metod för att skjuta partiklar användes. Resultatet blir trots detta detsamma, neutrinerna är snabbare än ljuset självt (Även om det är med ganska liten marginal, på den 73 mil långa sträckan kom neutrinerna i mål när ljuset hade 18 meter kvar.)

Själv hoppas jag definitivt på att det inte är några felmätningar bakom det här. Om något kan färdas snabbare än ljusets hastighet kommer vi i framtiden kanske kunna hitta på en massa häftigt. Som att resa i tiden och åka till andra galaxer.

Källa Discovery Science

, ,

No comments yet.

Kommentera