c-topp

Microsoft Surface – Information och specifikation

Microsoft är ett företag de allra flesta hört talas om i ett eller annat sammanhang. I går avslöjade de under en presskonferens att de kommer släppa sin helt egna tablet med namnet Surface. En ganska stor nyhet på många sätt.

Nu är det inte första gången Microsoft gör hårdvara, de har släppt möss, tangentbord och framför allt Xbox och Xbox 360. Men det är första gången de släpper en dator eller en tablet eller surfplatta eller vad man nu ska kalla den. Att Microsoft släpper en egen platta tycker jag är en bra nyhet. Både Apple med sin iPad och Android-plattorna får ännu en ordentlig konkurrent.

Det är inte enormt många detaljer som släppts än men här kommer det som är känt hittills:

Två modeller av Microsoft Surface

Vi kommer få se två olika modeller. Båda kommer ha samma storlek på skärmen, 10,6″ och båda kommer få ett tangentbord som också fungerar som skärmskydd. Är du intresserad av mer utförlig specifikation på Surface hittar du den längre ner i det här inlägget. Den billiga modellen kommer troligen heta Surface RT och den dyrare Surface PRO.

Surface görs av magnesium

Microsoft Surface är tillverkad med ett hölje av magnesium, kallat VaporMg. Glöm allt vad ranglig plast heter som vi tyvärr allt som oftast får se på plattor och laptops som är laddade med Windows. Jag tror det här kommer ge en lyxig och gedigen känsla samtidigt som de bör vara ganska tåliga mot repor och kanske tom att bli tappade.

Priser på Surface RT och Surface Pro

Det spekuleras i att priserna kommer ligga kring $500 för den enklare varianten, Surface RT och $800 för den mer avancerade Surface PRO.

Snygg och utmanande

Jag tycker Surface är snygg och gillar att Microsoft vågat gå ifrån det där lite vardagstråkiga de blivit lite kända för. Personligen kanske jag inte kommer köpa en blå eller rosa tablet men det är ändå kul att de finns. Videon nedan visar mer om Surface och lägg märke till vilken annan stil Microsoft valt att använda när de presenterar den.

 Skärmskyddet till Surface är tryckkänsligt

Jag har en iPad och till den köpte jag ett skärmskydd för en ganska rejäl slant pengar (med tanke på att det är just ett skydd med några magneter i och inget annat). Surface kommer levereras med ett skärmskydd eller fodral som är tryckkänsligt och faktiskt har ett tangentbord.

När du fäller ut fodralet finns ett tangentbord med en liten pekplatta. Den ska tydligen vara väldigt rörelsekänslig och det ska gå att skriva fort med den. Tjockleken på skyddet är 3mm så det ska bli väldigt intressant att se hur det kommer fungera som tangentbord. Det kommer även finnas ett något tjockare skydd på 5mm som ska ha ett ”äkta” inbyggt tangentbord.

Kända specifikationer för Surface RT och PRO

Det är inte känt exakt vilken spec Surface kommer få när den släpps till hösten men här är det som Microsoft själva gått ut med:

Surface RT (den billigare varianten)

 • Operativsystem: Windows RT
 • Vikt: 676g
 • Tjocklek 9,3mm
 • Skärm: 10,6″ ClearType HD (1366×768)
 • microSD, USB 2.0, Micro HD Video.
 • Inkluderat skärmskydd: Den tjockare varianten med ett ”äkta” tangentbord.
 • Hölje: Magnesium och utfällbart ställ i magnesium.
 • Lagring: 32 och 64GB.

Surface PRO (den dyrare varianten)

 • Operativsystem: Windows 8 Pro
 • Vikt: 903g
 • Tjocklek 13,5mm
 • Skärm: 10,6″ ClearType Full HD (okänt vad den upplösningen innebär)
 • microSDXC, USB 3.0, Mini Display Port.
 • Inkluderat skärmskydd: Den tjockare varianten med ett ”äkta” tangentbord samt skärmskyddet med touchfunktion.
 • En penna ingår även för PRO-versionen av Surface.
 • Hölje: Magnesium och utfällbart ställ i magnesium.
 • Lagring: 64 och 128GB.

Slutligen

Under dagen har jag läst mycket spekulation kring att Surface kommer vara den första verkliga iPad-dödaren. Hur det blir med det återstår att se först till hösten då Surface släpps på marknaden.

Jag kan tänka mig att bakgrunden till att de släpper en egen tablet är många. Dels har Microsoft självklart sett vilka framgångar Apple har med sin iPad och dels kommer vi få se en hårdvara som är helt perfekt anpassad till deras egna operativsystem. När Microsoft först presenterade Xbox var det nog många som höjde på ögonbrynen men nu är Xbox 360 en av de största konsolerna på marknaden, om inte den största. Att det kan hårdvara råder det inga tvivel om.

Jag har testat Windows 8 ett antal gånger både på tablet och på datorer med touchskärm och gillar enkelheten och smartheten i hur man kan navigera i det nya operativsystemet. Är du intresserad kan du redan nu testa och ladda hem en förhandsversion av Windows 8 som även fungerar i datorer utan touchskärm.

Man kan även fundera på hur alla som tillverkar tablets och datorer med Windows reagerar på den här nyheten. Troligen är de inte överförtjusta i att Microsoft själva nu kommer bli en konkurrent.

För min del är jag ganska säker på att det blir ett köp. Jag var nära under en period att köpa en Mac men gjorde det inte med motiveringen att jag faktiskt trivs bra med Windows och inte blev direkt tagen av OS X som många andra helt klart blivit. Med Microsoft Surface hoppas jag att vi för första gången på många år får se en banbrytande produkt från Microsoft.

Bloggar.se om: , , , intressant?

Inkommande söktermer:

 • BankID Surface

, , ,

No comments yet.

Kommentera