c-topp

Varning för Facebook-bedrägeri med bankdosa

Titt som tätt läser vi om olika bedrägerier och lurendrejerier på Facebook. Den här gången tänkte jag berätta om hur folk blir lurade på riktiga pengar på sina egna konton. Sprid det gärna vidare så vi tillsammans kan stoppa sån här skit.

Två av mina bekanta har egna barn som blivit lurade. I det ena fallet på ganska mycket pengar och i det andra fallet bara på några hundralappar.

Bedrägeri med bankdosa på Facebook

Det hela börjar alltid med att en vän man har på Facebook börjar chatta eller skicka meddelanden. Även om meddelandet kommer från en vän så har det visat sig vara konton som blivit kapade på ett eller annat sätt. Jag har tidigare skrivit om hur lätt det är att kapa ett konto på Facebook. Det kan även handla om personer som kommit över lösenordet på något annat sätt.

Bedragaren ber om hjälp och hävdar att den egna bankdosan är trasig. Eftersom de har samma bank går det ju bra om man tillfälligt lånar ut sin bankdosa, försäkrar bedragaren. Efter det ber vännen (som alltså är bedragaren) dig att knappa in kod efter kod i dosan och lämna ut vad dosan returnerar.

När allt är klart tackar ”vännen” för hjälpen och allt är frid och fröjd. Vad som hänt är däremot väldigt långt från frid och fröjd. Ditt egna konto har metodiskt tömts på alla dina pengar och besparingar. I det ena fallet jag skrev om ovan såldes personens alla fonder (man får 75% av värdet direkt). Därefter flyttades alla dessa pengar och alla andra pengar på olika kontonummer över till ett och samma konto för att slutligen föras över till en okänd människas egna bankkonto.

För en person som inte är så insatt i det här med säkerhet är det inte helt självklart att genomskåda och förstå. Eftersom två personer jag har nära anknytning till råkat ut för det här känns det som det förekommer ganska ofta. Tillsammans kan vi berätta för våra nära och kära att aldrig någonsin lämna ut koder från en bankdosa. Den är enbart kopplad till och avsedd för dig.

I fallet där mycket pengar försvann blev händelsen polisanmäld. Polisen kunde bara konstatera att pengarna hade landat hos en känd kriminell och att pengarna inte längre fanns kvar där. Utredningsmässigt lär det ta lång tid och chanserna att få tillbaka pengarna är väldigt liten.

, , ,

No comments yet.

Kommentera