c-topp

Netflix släpps idag, striden om strömmande media ökar

I dag meddelade Netflix att de släpper sin tjänst för strömmande film/tv till oss i Sverige. En positiv nyhet för oss som gillar film givetvis. Att Netflix släpptes redan nu är ganska förvånande eftersom det tidigare kommunicerats att det är kring nyår tjänsten ska släppas.

Strömmande film och TV verkar vara hett nu och jag gillar konceptet själv. Betala en fast peng varje månad och titta sen hur mycket du vill, från i princip alla enheter du har. Netflix kommer kosta 79kr/månad och finns till bland annat Xbox 360, PS3, Wii, olika sorters smart tv, android, ios (iPhone/iPad) samt vanlig dator. Jag har sett blandade reaktioner på Twitter vad gäller utbudet men för att vara premiärdagen tycker jag det finns ganska mycket att välja på.

Glädjande nog finns det film och tv även för barn med svenskt tal. De allra flesta, eller kanske alla filmer jag kollat info om verkar ha svenska undertexter. Vi kan nog förvänta oss ett betydligt större utbud längre fram.

Varför släppa tjänsten redan nu?

Varför släpptes Netflix redan nu? Vi är ju vana att de flesta tjänster av det här slaget snarare blir försenade än att de släpps i förtid. Min personliga teori är att HBO Nordic kommer släppa sin tjänst vilken dag som helst och lyckas man plocka användare tidigt får man ett visst försprång. Hade Netflix väntat till årsskiftet är nog risken stor att många hade valt HBO Nordic som sin första streamingleverantör (och kanske den enda).

Viaplay sänkte förövrigt idag priset för sin tjänst TV och Film vilken motsvarar ungefär det Netflix erbjuder. Det nya priset är detsamma som för Netflix, 79kr/månad.

Leverantörer av streaming

Det finns många som levererar strömmande film. Här är några som kör med konceptet se så mycket du vill, betala per månad:

Netflix 79kr/månad | Netflix Sverige på Facebook (ca 3 000 gillningar)

HBO Nordic 79kr/månad (mitten av oktober) | HBO Nordic på Facebook (ca 65 000 gillningar)

Viaplay 79kr/månad (TV & Film) | Viaplay Sverige på Facebook (ca 17 000 gillningar)

Voddler 79kr/månad | Voddler på Facebook (ca 30 000 gillningar)

Filmnet 129kr/månad (just nu 49kr/månad) | Filmnet på Facebook (ca 1 000 gillningar)

Vilken leverantör vinner?

Det är naturligtvis svårt att svara på men för mig är följande viktigast:

Plattformar – Min familj har smart tv, apple tv, ipads, androidplattor och Androidtelefoner samt iPhone. En tjänst som har stöd för alla eller de flesta av de här plattformarna får självklart pluspoäng. Att kunna leverera samma innehåll till samtliga plattformar är också något man måste kolla upp. När jag exempelvis testade Viaplay hade jag full tillgång till allt material på datorn, från iPaden var väldigt mycket bortplockat, det strulade med undertexter och till mitt smarta hemmabiossystem fanns ingen app att hämta.

Utbud – Vi har sett det här så många gånger i så många sammanhang. Störst utbud är i princip den som vinner, även om vi gärna vill att kvalitet ska gå före kvantitet. Tittar vi på iPhone och Android är antalet appar en fråga som ständigt tas upp. Det kommer bli samma sak här. Det verkar som samtliga leverantörer är införstådda med att många vill ha svenska undertexter. Det är också glädjande att det faktiskt finns svenska filmer att välja bland hos de flesta. För oss som har barn känns det även viktigt med barnfilmer som har svenskt tal, något jag också tror kommer finnas från alla leverantörer.

Pris – Om de översta punkterna är likvärdiga bland leverantörerna av strömmande media kommer priset vara avgörande. Det känns konstigt att behöva betala 129kr/månad (som är Filmnets ordinarie pris) att jämföra med de andra där priset verkar landa på 79kr/månad om nu utbudet kommer vara likvärdigt.

För oss som konsumenter är det enormt bra att det dyker upp flera olika leverantörer, det borde ge både bättre priser och utbud hos samtliga. Har du testat laglig streaming av film och tv än? Vilken är din favorit? Berätta gärna lite om dina upplevelser i form av en kommentar.

Inkommande söktermer:

 • netflix svenskt tal
 • netflix utbud

, , , , , , ,

5 Responses to Netflix släpps idag, striden om strömmande media ökar

 1. Johanba 2012/10/23 at 0:21 #

  Svensk text? Att det finns engelska undertexter är det viktigaste för mig.

  • Patrik Arwengrim 2012/10/28 at 7:57 #

   De allra flesta i Sverige som vill ha text på utländska filmer föredrar nog svenska. Men smaken är som baken :)

   • Mullet 2013/01/18 at 20:52 #

    Jag vet inte, jag tycker att svenska undertexter förstör mer än de tillför. En hel del av filmen försvinner liksom i översättning, för att inte tala om att det blir ganska förvirrande att höra saker på ett språk och sen läsa något helt annat på ett annat språk.

 2. Rolf 2012/11/09 at 0:27 #

  Jag har haft Netflix nu sedan dag 1 och kör över PS3 funkar klockrent och bra undertext allt funkar mycket bra.
  Rekomenderas.

 3. Fredrik af Jochnick 2013/01/12 at 8:22 #

  Jag har haft Netflix några veckor nu och kan verkligen rekommendera detta. Särskilt om man har barn. Stort plus att man kan titta på olika filmer på olika enheter samtidigt med ett konto.
  /Fredda

Kommentera