c-topp

Gratis fonter a’la serietidning

Fonter är något som snabbt och enkelt kan förhöja utseendet på din header, din bild eller något annat som rör design. På nätet finns det tusentals helt gratis typsnitt att ladda hem. Tänk bara på att om du ska använda typsnitt som ren text på en websida krävs att läsaren har samma typsnitt installerat annars byts det ut mot en standardfont. Det bästa är att alltid spara texten som en bild (i exempelvis gif-format) och sedan bädda in detta i websidan.

Typsnitt a’la serietidning

serietidningsfonter

Är du, precis som mig, förtjust i serietidningar? Då vill jag tips om webdesignbooth som listar 40 olika typsnitt i serietidningsstil. Samtliga är helt gratis att ladda hem och använda.

Installera font/typsnitt

Packa upp

För att få typsnitten att fungera behöver du (oftast) först packa upp dem. Vanligast är att de hämtas komprimerade i .zip-format och det här klarar windows av att packa upp direkt. Du högerklickar bara på filen du packat upp och väljer ”extrahera alla” eller liknande. Ibland är de packade i .rar och då krävs att du hämtar någon form av mjukvara. Jag har tidigare skrivit om unpacker som automatiskt kan packa upp en eller flera filer åt dig. Givetvis kan du också använda klassikern winrar om du hellre vill det.

Installera font/typsnitt

Att installera en font är busenkelt. Du tar bara din uppackade font (fontens_namn.ttf) och kopierar den till c:\windows\fonts om du har windows xp. Vill du installera en font på vista finns en bra instruktion även för det. Tänk på att de flesta program inte automatiskt uppdaterar vilka fonter som finns installerade du måste därför starta om programmet för att se din nya font.

Bloggar.se om: , , , , , , , intressant?

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera