c-topp

Nya Pusha – ett stycke svensk delningskultur

Har du någon gång suttit framför datorn och varit sugen på att surfa men inte haft en aning om vad du ska kolla på? Ett bra alternativ är att då besöka Pusha. Siten har funnits med en tid som en svensk motsvarighet till Digg. Nu har det hänt en hel del saker som gör tjänsten ännu mer intressant att besöka och använda.

Vad är Pusha?

För dig som helt missat det här med Pusha och Digg kan det kort beskrivas som en site där du och andra besökare bestämmer innehållet. När en användare hittar något intressant på nätet kan han eller hon dela med sig av det här via pusha. En rubrik, en kort beskrivning samt några nyckelord visar vad det handlar om. De som tycker att tipset är intressant kan välja att pusha det. Varje push ger ett poäng. Ju fler poäng desto högre kan man säga att tipset rankas. Högst rankade hamnar högst i listan.

pusha_siten

För att nya tips ska ha en chans att hittas finns en sida med allt nytt som pushas. Siter som skriver artiklar och inlägg kan även ha egna pusha-knappar där läsarna kan hjälpa till att tipsa. Att pusha något är i princip som att rösta på något. Vill du veta mer kan du även läsa Pushas egen beskrivning om sin tjänst.

Nyheter

Hårt arbete har resulterat i flera osynliga och några synliga nyheter:

Ämnen

pusha_amnen

Den främsta nyheten i mitt tycke är ”ämnen”. Ämnen kan jämföras med kategorier. Varje ämne får sin egen sida och sin egen topplista. Från start innehåller ”ämnen” några vanliga och populära termer. Som inloggad kan du starta dina helt egna ämnen eller använda andras. Det ska även vara möjligt att anpassa vilka ämnen du vill skall vara synliga för dig.

Dela

pusha_dela

Även den här nyheten gillar jag skarpt! Att dela till andra nätverk tror jag är framtidens melodi och det är kul att pusha anammat den här möjligheten. Just nu kan du dela med Twitter, Facebook, Bloggy eller skicka ett mail. För dig som inte riktigt hänger med i vad jag skriver om så går det alltså ut på att förmedla något du gillar till andra nätverk du hänger på. För bara någon dag sedan skrev jag ett inlägg om att dela på Facebook som ytterligare förklarar det här begreppet.

Skräp

pusha_skrap2

Ofta pratar man om brus på nätet. Det är helt enkelt information som du inte vill se. Ännu en nyhet är att du kan filtrera bort en del saker. Om du stöter på ämnen du absolut inte vill läsa mer om kan du blockera länkar från en viss site eller från en viss person.

Alltså: Om du absolut inte vill läsa om något från aftonbladet.se kan du välja att dölja alla ämnen som länkar dit. Om du tycker att en viss person ofta lägger upp saker som är ointressanta kan du istället välja att dölja allt den här personen lägger upp.

Resten av ändringarna kan du läsa om direkt på Pushas egen blogg.

Dags att byta ut Digg mot Pusha!

Själv ska jag lägga in en Pusha-ikon i alla mina inlägg. Jag skriver på svenska och det känns vettigare att mina inlägg hamnar på en svenskspråkig site än att sitta inklämd på engelskspråkiga Digg som det lilla U-land vi faktiskt är i sammanhanget.

Vill du ha en egen pusha-ikon på din blogg eller site kan du läsa mer här. Vill du enkelt kunna dela den sida du för tillfället är inne på kan du använda pushas bookmarklet.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

, , , ,

No comments yet.

Kommentera