c-topp

Onlinespel – Ett ”nytt” säkerhetsproblem?

Onlinespel växer för varje år som går. Det finns miljontals spelglada människor som gärna slår ihjäl en timme eller två.

Onlinespel finns i olika former

wowFör dig som inte vet köper man normalt själva spelet först, därefter betalar man en löpande avgift per månad för att kunna spela. Först skapar spelaren ett konto och bygger därefter upp en eller flera karaktärer. Det mest kända spelet i den här kategorin är nog wow, world of warcraft. Dessa karaktärer blir mer och mer kraftfulla, får mer utrustning och mer intern valuta allt eftersom tiden går.

Det finns även en annan vanlig variant där du enbart köper spelet, sedan kan du spela på nätet hur mycket du vill. Valve med Half-life, CounterStrike och Team Fortress 2 är nog den största leverantören här.

Utöver detta finns givetvis poker online, siter där du reggar dig och får åtkomst till mängder av små gratisspel osv.

Gemensamt för de flesta av den här typen av spel är att du anger personliga uppgifter när du skapar ditt konto. Många gånger anger du även ditt konto eller kreditkortsnummer för att göra det lättare vid framtida köp eller förlängningar av abonnemang.

Stöld av konton allt vanligare

Techradar rapporterar att det blir allt vanligare med stöld av dessa konton. Värdet av sålda konton beräknas vara runt 60 miljoner kronor per år. Det normala priset för ett stulet konto ligger kring 30-40kr, det blir alltså ganska många konton som stjäls och säljs för att komma upp i 60mkr.

Hur används stulna konton?

Det finns i princip två huvudsyften med att använda ett stulet konto:

  1. På någons bekostnad få ögonblicklig tillgång till en välmeriterad karaktär med vapen och utrustning  som annars kan ta månader om inte år att bygga upp.
  2. Använda informationen i kontot för ytterligare kriminell verksamhet. Som jag skrev tidigare är det inte ovanligt att ange kortnummer och annan personlig information. Exempelvis skulle en kriminell person kunna plocka ut personuppgifter och ansöka om kredit hos någon bank eller genomföra köp av spel och annat online.

Som bieffekt kan den kriminelle även få tillgång till andra konton du har på nätet eftersom det är så otroligt vanligt att använda samma lösenord överallt.

Hur kan jag skydda mig?

I det här fallet hjälper givetvis inte något antivirusprogram i hela världen. Det du kan göra är framförallt:

  • Använd svårgissade och krångliga lösenord.
  • Använd olika lösenord på olika platser på nätet (det finns flera olika mjukvaror som kan hjälpa dig hålla reda på alla lösenord).
  • Var vaksam, börjar du höra rykten om att kontostölder för stunden är vanliga med det spel du spelar, byt lösenord.
  • Läs vad leverantören av spelet har för säkerhetspolicy. Om de inte har någon alls kanske det bästa är att försöka hitta ett nytt favoritspel alternativt försöka dra igång en rejäl proteststorm som kan få dem att ändra sig.

Bloggar.se om: , , , intressant?

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera