c-topp

Så här skyddar du dig mot Firesheep

Gäller inte bara oskyddade nätverk

Igår skrev jag ett inlägg om hur lätt någon kan kapa ditt konto på Facebook och andra siter om du surfar trådlöst. Problemet finns även om du använder ett skyddat nätverk. De som kommer åt samma nätverk kan nämligen använda Firesheep på samma sätt där.

Surfar du exempelvis trådlöst på jobbet via ett skyddat nätverk så kan dina kollegor använda Firesheep och komma åt din information. Kanske inte något större problem på ett mindre företag där alla är polare med alla men definitivt jobbigt på ett företag med många anställda.

Länktips hur du skyddar dig

Det är redan så många som skrivit om hur man ska göra att det inte finns någon anledning till ännu en beskrivning. Här följer tre olika metoder:

Använd VPN genom en 3:e partstjänst. Jardenberg tipsar om Ipredator. I kommentarerna verkar det som de flesta föredrar Anonine. De här tjänsterna kostar pengar men ger ett i princip hundraprocentigt skydd.

Använd sk SSL för att skydda dig. Om webadressen börjar med https://går du nämligen säker. Tekniken Firesheep utnyttjar fungerar inte då. Jardenberg listar flera tillägg för browsers som hjälper dig köra genom SSL istället.

Flera routrar, även hemmavarianter, har stöd för VPN. Vill du inte använda andra tjänster eller har tunn plånbok kanske din räddning finns här. Anders Thoresson förklarar hur du använder din router som ett VPN i generella termer. Behöver du mer ingående hjälp är det nog enklast att helt enkelt kolla manualen för din router.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Firefox-tillägget Firesheep: vår nya fiende [skydda dig] - 2010/10/30

    […] Så kommer du åt dina kollegors Facebook (TkJ) Så skyddar du dig mot Facebook-intrången (TkJ) Så här skyddar du dig mot Firesheep Programvara kapar inlogg på sekunden (Sydsvenskan) Så håller du hackarna borta från Facebook […]

Kommentera