c-topp

20+ användbara verktyg för skärmdumpar

Att ta en skärmdump är något av det vanligaste jag gör på en dator. Det är användbart och nyttigt i många sammanhang. Exempelvis när jag vill visa något i den här bloggen, när frugan ringer och frågar vart hon ska klicka i word eller när jag stöter på ett lustigt formulerat felmeddelande.

Det finns två metoder för windows: Den ena metoden är att helt enkelt trycka knappen PrtScr eller PrintScreen på tangentbordet. Skrivbordet och det du ser sparas då som ett urklipp och kan klistras in i valfritt bildredigeringsprogram. Det blir lite omständigt att göra på det här sättet om du snabbt vill kopiera en del av skärmen. Den andra metoden är att istället använda en mjukvara som direkt tar en skärmdump på hela eller delar av skärmen. Du kan då också oftast direkt spara bilden i lämpligt format och sedan är det klart.

När den här bloggen var ung för över ett år sedan sammanställde jag 14st gratisprogram för skärmdumpar. Mycket har hänt sedan dess. Mjukvara har uppdaterats, några går säkert inte ladda hem längre och ny intressant mjukvara har tillkommit.

Via ztrixq på Twitter fick jag en länk till en sammanställning om 27st verktyg för skärmdumpar. Har du ett behov av att ta egna skärmdumpar kan ett besök till Webdesignbooth löna sig.

Om du är ute efter att ta en skärmdump med din Androidtelefon har jag tidigare skrivit ett inlägg om det.

Bloggar.se om: , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

  • skärmdump verktyg

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gratis Skärmdumpningsprogram – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips! - 2010/08/10

    […] Arwengrim: 20+ användbara verktyg för skärmdumpar […]

Kommentera