c-topp

Enkel skärmdump med Windows 7

skarmklippsverktyget_windows_7_fonster

Att ta en bilddump eller skärmdump är något jag gör ofta. Det är användbart i många sammanhang, exempelvis när jag vill visa något i den här bloggen, visa en kollega på något jag gjort osv. Med Windows 7 finns det två enkla, inbyggda sätt: Antingen genom den klassiska printscreen-knappen eller med hjälp av skärmklippsverktyget.

Printscreen eller Prt Scr kräver efterarbete

Om du trycker ner ‘Print screen’ eller ibland ‘Prt Scr’ på ditt tangentbord sparas en avbild av skärmen i ditt klippbord. Den här avbilden kan du sedan klistra in i ett bildhanteringsprogram som exempelvis det inbyggda Ms Paint för vidare behandling.

Håller du nere ‘Alt’ och därefter ‘Print screen’ tas en skärmdump på det fönster du har aktivt. Jag använder ofta den här tangenten om jag antingen vill ha en bild på hela min skärm eller ett enda fönster.

Windows 7 skärmklippsverktyg

Innan Windows 7 behövdes ett externt program för att göra det smidigt. En av förbättringarna är att det numera ingår ett litet sånt program, skärmklippsverktyget. Verktyget är helt enkelt ett litet program som låter dig rama in den del av skärmen du vill ha.

Dessutom har det några smidiga funktioner där du kan skissa på bilden och stryka över saker som tex text. Direkt från skärmklippsverktyget kan du dessutom välja att maila bilden vidare. Du slipper extrasteget som behövs med print screen.

Den inramning du gör sparas också direkt i klippbordet om du föredrar att fortsätta din bearbetning med någon annan mjukvara.

Slutligen kan du också spara dina skärmdumpar med några av de vanligaste filformaten (som exempelvis jpg, gif och png).

Du hittar skärmklippsverktyget genom att klicka på Start -> Tillbehör -> Skärmklippsverktyget.

skarmklippsverktyget_windows_7

Om du gillar Skärmklippsverktyget och tror du kommer använda det ofta är ett tips att du startar det och därefter högerklickar på ikonen i aktivitetsfältet som på bilden nedan. Väl ‘Fäst det här programmet i Aktivitetsfältet’ så har du en snabb genväg nästa gång du vill använda det.

fast-mot-aktivitetsfaltet

Om du letar efter ett bra tillägg som enbart tar skärmdumpar på det du ser i din webbläsare har jag tidigare skrivit om Awesome Screenshot för Google Chrome.

Inkommande söktermer:

 • skärmdump windows 7
 • print screen windows 7
 • skärmdump windows
 • skärmklippsverktyg
 • print screen windows
 • skärmdump i windows 7
 • skärmdump win 7
 • ta skärmdump windows 7

, , ,

2 Responses to Enkel skärmdump med Windows 7

 1. Peter Carlberg 2011/04/24 at 19:35 #

  Fanns inte skärmklippverktyget i Vista?

 2. Patrik Arwengrim 2011/04/24 at 20:29 #

  Det är mycket möjligt att det faktiskt fanns och finns med i Vista. Själv gillade jag aldrig Vista så jag hann helt enkelt inte hitta det innan jag gick tillbaka till XP.

Kommentera