c-topp

Full kontroll över dina inlägg

zoundry_screenshotÄr du trött på den inbyggda editor du använder för att skriva dina bloggar? Kanske har den för få funktioner eller känns för klumpig. Du kanske sitter med en gammal seg modemuppkoppling i sommarstugan och har tröttnat på att konstant vara frustrerad när editorn laddar sina olika delar?

Jag letade runt lite på nätet eftersom jag behöver en editor som även passar mitt kära U3-minne. Programmet jag slutligen fastnade för heter Zoundry Raven. Det är en helt enastående programvara som borde finnas på varje bloggares dator/U3-minne. Det bästa av allt: det är open source och kostar därmed gratis!

Varför en extern editor?

  • Du slipper logga in dig på din blogg för att göra inläggen. ZR sköter rubbet åt dig, inklusive publicering, pingning, uppladdning av bilder och faktiskt även vanliga filer.
  • Ping, just de du läste rätt, ZR kan pinga åt dig. Det innebär att du som har ett bloggsystem där du varje gång måste pinga sida efter sida manuellt nu kan låta ZR göra det åt dig!
  • Du får en enormt mycket bättre och snabbare överblick av alla dina inlägg i ZR än vad du erbjuds i exempelvis wordpress.
  • Allt är givetvis extremt mycket snabbare med en mjukvara som arbetar offline. Bläddra bland inlägg och sidor går väldigt fort. Jämför med exempelvis wordpress där du måste ladda sida efter sida för att titta på dina olika inlägg om det är något du skall redigera.
  • Du behöver inte konstant tillgång till Internet. Du skriver dina inlägg offline, sedan väljer du när de skall skickas ut på nätet till din blogg. Perfekt om du exempelvis bloggar på tåget och det givetvis är kass täckning just när du skall publicera ditt inlägg och hela inlägget försvinner ut i cyberspace någonstans…

Den här listan kan göras hur lång som helst. Jag är dock ganska subjektiv eftersom jag börjat använda Zoundry Raven till mina egna bloggar och jag är verkligen helt fast.

Vad mer kan Zoundry Raven?

zoundry_inlagg

Klicka = större bild

Har du fler bloggar kan du hantera dem alla från samma mjukvara. Du får en enastående översikt över alla dina inlägg i alla dina bloggar och du behöver inte logga in till en enda av dem. Helt fantastiskt!

Använder du wordpress.org och har skapat en helt egen blogg på egen server eller webhotell? Då kan du använda dig av i princip alla de funktioner wp erbjuder. Du kan välja att ett inlägg skall publiceras som ett utkast, dvs du kan fortsätta arbeta med det i wp’s egen editor om du vill. Ukastet laddas upp och det är bara att köra på. Du kan välja kategori/er, specificera datum för publicering, sätta taggar, lägga in trackbacks osv.

Zoundry Raven är en sk. WYSIWYG editor (för er som inte vet vad det betyder så står det för What You See Is What You Get, alltså så som det ser ut i editorn är också så det kommer se ut publicerat på nätet.) Vidare finns utmärkta funktioner för att använda de olika attribut ditt tema använder. Rubriker, stycken och annat formatteras precis som du önskar. Det går faktiskt tom att importera ditt tema från din site till ZR bara genom ett par klick! Då kan du förhandsgranska hur ditt inlägg eller artikel faktiskt kommer att se ut.

zoundry-config1

Är du intresserad kan du även direkt markera ett ord i din artikel och välja en förvald länk, exempelvis wikipedia referens. Vips har ordet förvandlats till en klickbar länk som slår upp ordet på wikipedia för besökaren. Det finns några olika referenslänkar och du kan självklart lägga till egna om du vill.

Synkning eller synkronisering är något ZR klarar galant. Du kanske väljer att skriva vissa av dina inlägg direkt från bloggtjänstens inbyggda editor. Dessa inlägg kan du sedan synca med ZR så att du senare kan editera dem därifrån om du vill. Stavningskontroll är ett annat utmärkt exempel, välj det språk du vill ha (svenska finns) och vips hämtas en ordlista från nätet under förutsättning att du just då är online så klart :)

Det finns även stora möjligheter för bildhantering med enkel drag’n’drop, thumbnails eller tumnaglar osv. Vill du läsa om fler funktioner kan du besöka Zoundry Raven.

Vad fungerar ZR med?

  • Blogger
  • Movable Type & TypePad
  • Windows Live Spaces
  • WordPress
  • Fler, kolla ZR’s forum.

Vart kan jag hämta Zoundry Raven?

Hämta ZR här. Installationen är enkel. Om du vill kan du under installationen välja att installera ZR i portable mode. Då skrivs ingen information till windows register. Den här installationen kan även flyttas över till ditt USB-minne så du kan köra den därifrån.

Lycka till med ditt offline-bloggande!

, , ,

No comments yet.

Kommentera