c-topp

Streama spel till andra datorer med Steam

Att streama spel är fullt möjligt om du använder Steam. Det flyter dessutom på helt otroligt bra. Steam är en tjänst för spel via download. Skaparna av Steam är välkända Valve som gjort det kanske ännu mer kända spelet Half Life. Tack vare strömmning kan jag spela exempelvis Fallout på min macbook air, något som inte hade varit möjligt annars eftersom spelet inte finns till OS X. I det här inlägget visar jag hur du streamar eller strömmar ett spel från en dator till en annan.

Varför strömma spel?

Det finns massor av situationer där streaming av spel är en underbar lösning, exempelvis:

  • När du vill spela spel på din gamla slitna laptop som inte klarar moderna spel.
  • När du vill spela spel på tvn i vardagsrummet och inte orkar flytta din gamerdator dit.
  • Spelet du vill spela på din Linux eller Macdator fungerar inte med operativsystemet.

Vad krävs för att streama spel?

Först kan man fundera på hur det egentligen går till. Kort och gott fungerar det på det här sättet: En dator kör själva spelet, en klient (exempelvis en annan dator) får en typ av film uppspelad. Filmen är en direkt avbild av spelet som körs på värddatorn. Med ett bra nätverk fungerar det förvånansvärt bra och jag har inte upplevt några problem med fördröjningar.

Det viktigaste för att få det här att flyta på bra är att datorn som fungerar som värd har hyggligt bra hårdvara. Steam själva rekommenderar en dator med quadcoreprocessor men jag har framgångsrikt kört det på en dator med en Intel i5 med ett Radeon 7800 grafikkort. Inga direkt värstingprylar alltså.

Om du har möjlighet att ansluta värddatorn till ditt nätverk med kabel är det en fördel men det fungerar faktiskt helt ok om både värd och klient kör trådlöst.

Du kommer få med både bild och ljud från spelet. Om du vill kan du använda klientdatorns mus och tangentbord eller handkontroll för att spela men du kan också använda värddatorns utrustning för att styra spelet.

Sist men inte minst fungerar streaming av spel enbart inom ditt lokala nätverk.

Så här streamar du spel

Börja med att starta steam på din värddator.
Starta därefter steam på datorn du vill streama till, din klient.

Streama spel ansluten till dator

Om klienten och värden hittar varandra kommer ett litet meddelande upp på klientskärmen, ungefär som på bilden ovan.

Klicka på strömma för att starta spelet

Klicka på ”Strömma” för att starta spelet. Det brukar ta några sekunder innan det hela kommer igång.

Om det inte fungerar

Nästan alla spel som finns i Steam ska fungera att streama. Ibland fungerar även spel som du manuellt lagt till i ditt bibliotek. Själv har jag märkt att det kan vara lite problem om man inte först startat en första gång på värddatorn. Det kan vara småsaker steam vill installera som inte fungerar om du startar spelet för första gången direkt via stream.

Ibland fungerar det inte heller vid första försöket, starta då streamingen igen så brukar det kunna komma igång. Några gånger har det också hänt att knappen ”Strömma” inte syns i Steam, det kan bero på att den ena datorn tappat sin internetanslutning eller att Steam behöver uppdateras på antingen klienten eller värden. Uppdatering gör du enklast genom att stänga ner Steam helt och starta om det.

Jag har även märkt att det oftast fungerar om man helt avslutar steam på klienten och sedan startar igen.

Kolla även in Steams egna supporttråd om streaming av spel.

 

 

, ,

No comments yet.

Kommentera