c-topp

Fotografix – gratis och enkel bildbehandling

fotografixFotografix är ett lättanvänt bildbehandlingsprogram som lämpar sig väl för att exempelvis fixa bilder till dina inlägg. Bilden till det du läser är klippt och anpassad med just fotografix.

Vi snackar inte en konkurrent till Photoshop nu snarare är det mer ett komplement. Fotografix är snabbt och har relativt få men effektiva funktioner. Det här gör att det är enkelt att hitta de där basfunktionerna man annars kan leta ihjäl sig efter som exempelvis crop/beskär.

Du kan spara bilderna i några vanliga standardformat. Vill du använda ett annat format kan du kika på mitt inlägg om online filkonverterare som hjälper dig att ändra till en mängd andra format.

En funktion som jag upptäckte av en slump är ”extract icon” vilken plockar ut ikonen från valfri fil och öppnar den som en redigerbar bild i programmet.

Funktioner:

  • Standardfunktioner för bearbetning dvs penna, markeringsfunktioner, kloning, fyllning etc.
  • Stöd för lagerhantering.
  • Scripts är något du kan köra, fungerar ungefär som Photoshops motsvarighet Actions.

En riktigt bra detalj är att du kan köra programmet som portabel programvara. Dvs köra det direkt från ditt USB-minne. Givetvis kan du även köra det direkt från datorns hårddisk om du hellre vill det. Det finns en sak jag tycker är lite tråkig. När du tar en screenshot på antingen skärmen eller ett fönster och väljer ”new” i Fotografix tycker jag att programmet borde föreslå storleken på screenshoten som storleken på den nya bilden, tyvärr är det inte så. Du får själv ange vilken storlek du ska ha. Skriv bara in din skärms storlek så är det inga problem. Efter att du klistrat in bilden är det bara att beskära den till önskad storlek.

Du hämtar fotografix 1.0 beta 3 här.

Bloggar.se om: , , , , , , , , , intressant?

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lästips om gratis Bildbehandling | Gratisprogram - hundratals tips! - 2009/07/26

    […] Arwengrim: Gratis och enkel bildbehandling […]

  2. Gratis Bildbehandling | Gratisprogram - Hundratals tips! - 2010/07/28

    […] Arwengrim: Gratis och enkel bildbehandling […]

Kommentera