c-topp

Förstora en bild med bra kvalitet

Att förminska en bild brukar inte vara något större bekymmer. För det mesta blir resultatet bra. Det beror helt enkelt på att du bara behöver plocka bort några pixlar här och där. De allra flesta bildhanteringsprogram har algoritmer som sköter den här biten utmärkt.

Att förstora innebär problem

Vill du däremot förstora en bild blir det genast problem. Det här har säkert du som äger en HD Ready TV redan märkt. Vanliga kanaler som inte sänder i HD sänder i en upplösning som är ganska mycket mindre än det din TV visar. Lösningen är att öka på antalet pixlar från originalet. Exakt hur det här går till är säkert yrkeshemligheter för varje företag som tillverkar en tv.

Ett annat bra exempel är om du tar en vanlig ballong med tryck på och blåser upp den. Trycket måste helt plötsligt fördelas på en större yta och kollar du noga syns det ganska tydligt.

Förstora en bild på datorn med Smilla Enlarger

Går vi till datorernas värld och då framförallt bildbehandling hittas samma problem. En bild i en viss upplösning får en massa små fel när den förstoras, på fackspråk kallas detta artifakter. Datorn eller mjukvaran måste helt enkelt hitta på pixlar som inte fanns från början för att fylla ut din förstorade bild. Lyckligtvis finns det gratis mjukvara som ger förvånansvärt bra resultat. Jag har testat SmillaEnlarger.

arwenforstorning

Egentligen fungerar det nog bättre ju fler färger och variationer bilden har men jag tog helt enkelt en screenshot på min blogg och förstorade en del av den. Resultatet syns ovan och det blir faktiskt riktigt, riktigt bra. Testar du själv mjukvaran, glöm inte at klicka på ”preview” eller ”calculate” för innan dess ser resultatet urkass ut eftersom du då bara ser en snabb förhandsgranskning.

För både PC och Mac samt usb-minne

SmillaEnlarger fungerar med PC och Mac och du kan dessutom installera det som portabel mjukvara på exempelvis ett USB-minne. Ladda hem SmillaEnlarger för windows.

Bloggar.se om: , , , , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

 • förstora bilder
 • förstora bilder på datorn
 • förstora bilder gratis

, , , , , ,

4 Responses to Förstora en bild med bra kvalitet

 1. BosseWeb 2009/08/08 at 18:39 #

  Smilla är ovanligt men bra.
  En annan ovanlig bildfunktion som kan vara bra att ha är att smidigt kunna slå IHOP bilder till ett stort vackert panorama.
  Autostitch som: Bygger panoramabilder automatiskt är ett av de gratisprogram som klarar av den typen av jobb. Panorama Perfect är ett annat.
  Kolla gärna in dem på: http://www.bosseweb.se/gratisprogram/gratis-panoramabilder

 2. Lars Karlsson 2009/08/10 at 8:58 #

  Klockrent tips. Man tackar.

 3. Lars Karlsson 2009/08/14 at 9:17 #

  Testade på ett vanligt fot, och visst, det funkar ju. Men våra ansikten blev väldigt läskiga .. svarat ögon och liknande. Men på håll märks det ju inte.

 4. Arwengrim 2009/08/14 at 10:08 #

  Ja, tekniken har sina begränsningar helt klart men det blir ändå bättre än att bara förstora upp bilden rakt av i exempelvis Photoshop.

Kommentera