c-topp

40 CMS Plugins för WordPress

wordpress_som_cmsWordPress är en grym plattform för att blogga. Något som börjar bli mer och mer vanligt är att förvandla den klassiska bloggplattformen till ett fullfjädrat CMS. Faktum är att det finns stor sannolikhet att du redan besökt en site som beter sig som ett CMS utan att ha en aning om att WordPress snurrar i bakgrunden. Jag har tidigare skrivit om 25 siter som använder WP som ett CMS. Läs gärna det inlägget och låt dig imponeras och inspireras.

Noupe, från vilken inlägget baseras, har nu kompletterat artikelserien med ett inlägg om ett stort antal plugins som verkligen kan hjälpa dig att bygga ditt CMS på WordPress. Samtliga plugins har delats upp i grupper för att göra det lite mer överskådligt:

[note]Din blogg eller ditt CMS blir inte bättre bara för att du slänger in stora mängder plugins. Ta god tid på dig att läsa om respektive plugin och fundera på om det passar in på just din sida. Funktioner ska finnas där just för att fylla en funktion, att bara installera för att få lite extra bling-bling kommer bara göra användarna irriterade.[/note]

Innehållskontroll

En stor svaghet WordPress har vanilla är att det inte finns speciellt många funktioner för att hantera hur klienter/användare ska lägga till innehåll. Tur att det finns duktiga kodare som gjort plugins som löser problemet.

Hantera användare och roller

Plugins i den här gruppen hjälper sitens ägare att exempelvis bestämma vem som får skapa/ändra i vissa kategorier, vem som får aktivera/avaktivera plugins. Vidare hittar du plugins för att kontrollera vem som får läsa ett visst inlägg.

Bättre och smartare navigering

Ett CMS är inte lika enkelspårigt och kronologiskt som en blogg, därför behövs funktioner som underlättar navigering för både besökare och klienter som skriver innehåll i CMSet.

Flerspråkig site

WordPress hanterar normal bara ett språk. Det finns plugins som gör att du enkelt kan hantera flera olika språk med WordPress som plattform.

Hantera kategorier, inlägg och sidor

Även här finns det flera plugins som underlättar administrationen av innehållet på din site.

SEO

Många väljer att använda WordPress som ett CMS just pga de goda SEO-egenskaperna. Vill du förbättra och göra din site sökmotoroptimerad skadar det inte att även lägga till några extra plugins som en extra krydda.

Kontroll på Widgets

Noupe listar 4 olika plugins som lämpar sig bra för ditt CMS och hantering av Widgets/Widgets med funktioner lämpliga för ett CMS.

Övriga plugins

Här hittar du plugins som gör sökningen i WordPress ännu bättre, system för prenumerationer, gör det möjligt att direkt i en widget köra php mm.

Bloggar.se om: , , intressant?

, , , ,

No comments yet.

Kommentera