c-topp

iPad 3 – Är det värt att byta din iPad eller iPad 2 mot nya iPad?

I går släpptes den förväntade informationen kring iPad 3 eller nya iPad som den tydligen också kallas. Som vanligt när ny hårdvara släpps har flera funktioner förbättrats. Vill du veta mer om specifikationer på nya iPad kan du bl.a. läsa om dem hos Scary Mary. Att det är en bra pryl, iPad 3, råder det inga tvivel om men om du redan äger en iPad eller en iPad 2 och inte måste ha det senaste kan det vara svårt att avgöra om det är värt att byta upp sig till nya iPad.

Har du redan bestämt dig för en iPad tycker jag du ska läsa vidare om mitt resonemang om att uppgradera till iPad 3 / Nya iPad nedan. Är du bara säker på att du behöver en platta? Kika även på Android, både de absolut bästa men även de lite billigare beroende på vad du vill göra med din platta.

iPad 1 – Om du i dag äger en iPad och funderar på att byta upp dig

Funderar du på att byta upp dig till en iPad 3 / Nya iPad och använder en iPad i dag tycker jag att det finns två möjliga vägar att ta beroende på vad du vill använda din iPad till. Läs även mer längre ner om vilka fördelar iPad 3 / Nya iPad har och om du har nytta av dessa.

 1. Köp en iPad 2, de kommer förmodligen ligga en tusenlapp under lägsta priset för iPad 3 / Nya iPad.
 2. Köp en iPad 3 / Nya iPad men bestäm dig inte innan du läst längre ner om fördelarna jämfört med iPad 2.

iPad 2 – Är det värt att byta från iPad 2 till iPad 3?

Svaret för dig som alltid vill ha det senaste är förmodligen ett självklart ja. Men för dig som vill förvalta dina slantar lite extra tycker jag att en funderare är på sin plats. Vad finns hos iPad 3 som du inte redan har i din iPad 2?

Priset på iPad 2 jämfört med nya iPad

Något svenskt pris finns mig veterligen inte fastställt för nya iPad / iPad 3 men i USA kommer den billigaste modellen med enbart WiFi och 16GB minne kosta $499 och modellen med 16GB minne samt 3G/4G landar på $629. Normalt brukar man kunna ta det priset gånger tio för att få fram det svenska. iPad 2 kommer sannolikt kosta en tusenlapp mindre per modell.

iPad 3 skärm – den kanske mest avgörande skillnaden

Den nya skärmen på iPad 3 är precis som sin föregångare iPad 2 på 9,7 tum. Ingen skillnad där. Det man däremot gjort är att dubblera upplösningen vilket ger fyra gånger fler pixlar än iPad 2. Istället för tidigare 1024 x 768 pixlar ryms nu 2048 x 1536 pixlar. Som jämförelse har många moderna, vanliga bildskärmar idag en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Det är alltså en liten skärm med väldigt hög upplösning.

Rent konkret innebär upplösningen på nya iPad att du får plats med mer vilket jag tror kommer användas främst för att göra text och grafikdetaljer i spel en hel del tydligare. Vill du jämföra skillnaden redan nu kan du lägga en gammal iPhone 3gs och en iPhone 4/4s framför dig samtidigt. Ungefär samma skillnad kommer du uppleva med iPad.

Om du läser mycket text och kanske även spelar en del spel och upplever att den inte är så kristallklar och tydlig som du skulle önska på en iPad 2, då kan det vara värt att byta till iPad 3.

iPad 3 – Hastighet på Internet med 3G/4G

Nya iPad har stöd för 4G LTE vilket innebär att om du använder vad vi ofta kallar mobilt bredband här i Sverige kan komma upp i hastigheter kring 40 Mbit/s. Med iPad 2 kan du teoretiskt komma upp i ungefär 20Mbit/s. För vanlig surfning, mail och det där vardagliga kommer du inte märka några fenomenala skillnader. Om aftonbladet laddar på 3 sekunder eller 2,5 spelar kanske inte så stor roll.

Om du däremot hanterar mycket data. Kanske du tex ofta flyttar filer till och från Dropbox. Jobbar med fjärrstyrning av andra datorer via din iPad och liknande saker så kan den högre hastigheten vara ett välkommet tillskott.

Tips: Oavsett om du är intresserad av en iPad 2 eller 3 eller en platta med Android kan du spara pengar på att köpa WiFi-modellen av iPad och istället låta din telefon vara 3G/4G-modemet. Jag har tidigare skrivit en guide hur du använder din telefon med Android som ett mobilt bredband och det går till på liknande sätt med en iPhone.

Nya iPaden dubbelt så snabb jämfört med iPad 2

Enligt uppgift ska iPad 3 vara dubbelt så snabb som en iPad 2. Snabbare är givetvis alltid trevligare men tänk på att iPad 2 faktiskt är en väldigt snabb apparat i sig. Behöver du verkligen en som är snabbare med det du använder den till? På sikt kan jag tänka mig att den som gillar snabba, grafikfyllda spel kommer ha ett större behov av en iPad 3 än den som mest använder den för surfning, läsning och jobb.

Kamera på iPad 3

iPad ett har ingen kamera alls. iPad 2 har en ganska dålig variant på under 1 megapixel. Nya iPad får en kamera på 5 megapixel. En avesvärd förbättring. Men frågan är hur ofta du behöver använda den? Jag kan nästan garantera att du inte springer runt med din iPad på en fest eller ett bröllop och använder den som kamera. För mig är en bättre kamera bara en liten extrabonus. Inget annat.

Batteritid nya iPad jämfört med iPad 2

Enligt uppgift är batteritiderna för iPad 3 och iPad 2 väldigt lika. Runt 9h konstant användning ska de båda kunna räcka till. I verkligheten kanske det är lite kortare samtidigt som man förmodligen inte använder den i ett svep så länge.

iPad vs iPad 2 vs iPad 3 hur gör du?

Skriv gärna en kommentar hur du tänkt göra. Har du ingen iPad alls och tänker du köpa någon och i så fall vilken? Behåller du din iPad 2 eller blir det en iPad 3?

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

 • ipad 2 vs ipad 3
 • skillnad ipad 2 och 3
 • ipad 3 vs ipad 2
 • ipad2 vs ipad3
 • skillnad på ipad 2 och 3
 • ipad 2 eller 3
 • ipad 3 pris
 • skillnad ipad 2 ipad 3
 • skillnad mellan ipad 2 och ipad 3
 • skillnaden mellan ipad 2 och ipad 3

, , , , ,

5 Responses to iPad 3 – Är det värt att byta din iPad eller iPad 2 mot nya iPad?

 1. Kristoffer 2012/03/08 at 12:47 #

  Bra genomgång! Jag har har ingen platta öht idag, med beroende på vad det nya priset blir är jag lite sugen på en iPad2.

  En androidplatta kanske också kunde vara ett alternativ, men med tanke på att jag kör, iphone, mbp och imac idag, så känns en apple-platta som ett något mer attraktivt alternativ.

  • Tomas 2012/03/28 at 2:43 #

   Kör du Mac data idag är ju valet enkelt..Köp iPad

   Varför köpa dygn android?

 2. Maria 2012/03/09 at 15:00 #

  Bra artikel och tack för länken! Som det ser ut idag kommer jag inte byta ut min iPad 2 pga ekonomiska skäl. En ny iPhone går före. Till den som inte behöver ha det senaste först skulle jag nog också rekommendera ett år till med iPad 2. Visst, skärmen är bättre, plattan är snabbare och har en bra kamera. Det lockar. Men om man struntar i att pilla på andras nya iPads så slipper man veta vad man går miste om.

  Problemet kan uppstå när iOS 6 kommer. Om Apple lyckas göra en bra, funktionsrik uppdatering som de äldre enheterna kan använda utan lagg så är det mycket bra. Om en iPad 2 kommer bli betydligt segare av en uppdatering kan det bli den största anledningen att uppgradera. Produkten i sig räcker, men vill man ha det nya iOS 6 behöver man köpa ny platta för att få en sk smooth experience.

 3. Andreas 2012/03/13 at 17:52 #

  Jag har ingen surfplatta idag men har sneglat på iPad ända sedan den första modellen kom. Den främsta anledningen till att köpa nya iPad är för min del Retina-skärmen, pixlarna är så små att de inte går att urskilja. Om iPad 2 bara sänks med 20% i samband med att nya iPad lanseras (vilket jag har läst) tycker jag inte att det är värt att köpa iPad 2. Det gick rykten om att Apple skulle släppa en 8 GB-variant av iPad 2 med aggressivt nedsatt pris. I så fall är det en surfplatta jag kan tänka mig köpa.

 4. Tomas 2012/03/28 at 2:41 #

  Byta ut iPad 2 mot iPad 3 är lika med totalt onödigt om man inte har mycke pengar då
  Låt säga att man får 2500 för sin beg iPad 2 och ska lägga till minst 2500 kr för att få en bättre kamera som man inte använder,processorn klarheten display på iPad 2 duger skitbra, iallafall att lägga till 2500 kr för det är sjukt

  iPad 2 som jag äger är så sjukt bra och behöver ej bättre, mailar,spelar,surfar m.m
  Och det funkar bättre än bäst

  Tänk er för, köp nå roligare för pengarna, res eller nått

Kommentera