c-topp

Kvinna stämmer Facebook efter uteslutning

En amerikansk kvinna körde 11 mil från sitt hem till Facebooks huvudkontor för att försöka få dem att upphäva en uteslutning.

Kvinnan stämmer Facebook på en rad punkter. Facebook bestrider redan stämningen och menar att de hade all rätt att utesluta henne. De säger vidare att de kommer lägga stor kraft på att fullfölja stämningen om den tas upp i domstol.

Anledningen till uteslutningen var att kvinnan snabbt fick över 4000 vänner. Hon använde sitt privata konto för att marknadsföra sitt engagemang i bekämpning av cancer. Ett flertal av Facebooks regler bröts:

  • Skicka vänskapsinbjudningar till människor du inte känner.
  • Regelbundet kontakta främlingar genom inbox-meddelanden.
  • Bjuda in andra med avsikt att bedriva företagsamhet.

Hur det här slutar kan få stor betydelse för sociala nätverk i framtiden. Kanske finns det mänskliga rättigheter även på Facebook? Det finns inte heller några som helst möjligheter att överklaga Facebooks beslut. Om man nu inte drar det vidare till en rättslig process vill säga.

Å ena sidan kan jag tycka att Facebook själva ska få bestämma vad man får och inte får göra på deras site. Men å andra sidan, när de har så många som 500 miljoner användare kanske det blir helt andra perspektiv. Då handlar det om så ofattbart många människor att det kanske är svårhanterligt för Facebook att själva ”avgöra människors öde”.

Det jag själv undrar är varför hon inte istället använde en vanlig Facebook-sida där företagsamhet, föreningar och andra faktiskt får verka betydligt mer fritt.

Källa: AllFacebook

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

, , , ,

No comments yet.

Kommentera