c-topp

Avregistrera oönskade prenumerationer [gmail]

Gmail är fantastiskt bra på att fånga upp mycket spam och annan epost du inte vill ha. Men med tidens gång går du med i fler och fler tjänster på nätet, tjänster som du kanske inte använder alls så småningom även om det inte är spam som skickas från dom. Nästan varje dag får jag epost från såna här tjänster och det börjar bli en del som går raka vägen till papperskorgen.

Med en ny tjänst, unroll.me, kan du enkelt och gratis bli av med mycket av sånt här automatiskt.

Gmail måste vara på engelska (men det är värt mödan)

Tyvärr fungerar tjänsten enbart om du har din Gmail inställd på engelska. Det är garanterat värt det, åtminstone tills du avslutat alla prenumerationer du inte vill ha. Planer på support för andra språk är tydligen på gång. För att växla språk i Gmail till Engelska gör du så här:

Ändra gmail språk till engelska

Klicka på det lilla kugghjulet till höger när du är inloggad i din Gmail. I menyn som kommer fram väljer du ’Inställningar’. Och ja, jag vet, det är ganska många mail i min inbox…

Ändra från svenska till engelska i gmail

På första fliken (den som visas direkt du kommer till inställningarna) och allra längst upp klickar du på dropdownen och ändrar till English [US]. Glöm inte att scrolla längst ner och klicka på spara. Nu är din gmail inställd för att fungera med unrollme.

Hur fungerar unroll.me?

Det som händer efter att du beviljat unroll.me åtkomst till din Gmail är att systemet börjar scanna igenom din inbox. Varje gång en prenumeration hittas läggs den till i en lista med prenumerationer. Du kan avsluta en prenumeration direkt från den här listan och magiskt så försvinner du från deras utskick. Bara en sån sak gör det värt att använda din Gmail på engelska om du inte redan gör det.

Lista på epost att avregistrera sig från

Här syns de översta prenumerationerna jag har. Google Alerts vill jag behålla men jag klarar mig tveklöst utan Plax, lenson, daz 3d och resten i den listan. Nu ska de bort!

Med några enkla klick rök 35 prenumerationer. Det ska bli intressant att se hur bra det verkligen fungerade också. I några fall kan man inte klicka på minus-ikonen. Då finns istället en ikon för inställningar, klickar man på den kommer man till respektive tjänsts inställningar där du kan välja att sluta prenumerera.

Inte alltid bra att avsluta epost ”på rätt sätt”

Om du får mail från ställen du med säkerhet vet att du inte beställt eller använt någon tjänst från kan det vara negativt att avregistrera sig på det ärliga och rätta sättet. Om du klickar på en avbeställningsfunktion från en spammare har du gjort dom överlyckliga. Du har nämligen talat om två saker för dom:

  1. Din epost finns på riktigt och fungerar.
  2. Du har aktivt läst ett mail från spammaren (även om du valt att avregistrera dig).

Plötsligt blir din adress guld värd. Möjligen får du aldrig mer mail från just den här adressen men spammaren har förmodligen en hel uppsjö andra enastående erbjudanden till dig och dessutom är din epost-adress säljbar mer än någonsin.

Här hittar du till Unroll.me

För att själv enkelt kunna avsluta prenumerationer besöker du unroll.me i skrivande stund fungerar tjänsten för Gmail och Google Apps. Som jag skrev tidigare måste du även använda engelska som språk. När jag testade växlade jag till engelska, lät unroll.me rulla igenom min inbox, avslutade prenumerationer och därefter växlade jag till svenska igen.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

, , , ,

One Response to Avregistrera oönskade prenumerationer [gmail]

  1. Marie Thorstensson 2012/06/21 at 3:01 #

    Smart! Det är alldeles för lätt att börja på någonting på nätet alltid svårare att sluta:-)

Kommentera