c-topp

Såhär kan Twitter hjälpa dig som bloggar

För många är fenomenet med Twitter totalt oförståeligt. Speciellt i början kan Twitter kännas totalt meningslöst. En bekant sa till mig ”Twitter är som Facebook fast utan allt roligt” och jag förstår verkligen vad han menar. Det är inte speciellt intressant att se andras ”chattar” eller att få reda på att någon just köpt ett paket korv som ska grillas. För mig är Twitter mycket mer än så, även om det ibland kan vara lite småkul att få en liten inblick i andra människors privatliv.

twitter_fagel

Jag har bara använt Twitter i några veckor och det har redan öppnat flera dörrar åt mig. Lite extratrafik har jag också fått men det är inte så mycket att jag tycker det kan räknas ännu. Precis som med en blogg tar det lång tid att bygga upp en relation med andra på nätet. Åtminstone om man själv försöker vara seriös. Twitter kommer inte förvandla din blogg till sveriges mest lästa blogg över en natt. Däremot kan Twitter vara ett otroligt bra komplement till din blogg precis som många andra element också kan vara det (exempelvis erbjuda RSS-flöde, länkbyten osv).

Använder du inte Twitter idag kan det här inlägget förhoppningsvis få dig att bli lite nyfiken på det, använder du redan Twitter kanske du kan lära dig något ändå. Vi får se!

1. Realtidsnyheter

Twitter har ett flöde med så mycket information att det är helt ofattbart. Jag använder Twitter otroligt mycket för att få input till nya inlägg. Mycket av det material du ser i min blogg bygger på information jag fått via Twitter. Skriver jag exempelvis ett inlägg om actions för Photoshop kan jag söka på Twitter. Ögonblickligen får jag upp massor av tweets som handlar om just det. Oftast är det riktigt ny information till skillnad från Google som baserar sina resultat på ranking och annat. Där kanske flera av träffarna innehåller information som är många år gammal och därmed inte lika intressant. Är det något som är bra med Twitter så är det just möjligheten att få riktigt färsk information på ett väldigt enkelt sätt. Det finns flera bra sökmotorer som jag kan rekommendera för dig som vill prova:

Collecta

Scoopler

BingTweets som jag skrivit om tidigare är Microsofts nya sökmotor Bing i kombination med realtidssökning.

Tweetmeme är en sorts realtidsdigg eller realtidspusha. Läsare kan välja att tweeta någons blogginlägg eller retweeta det. Beroende på hur många retweets ett inlägg fått klättrar eller faller det i olika listor hos Tweetmeme.

2. Prenumeranter

Alla som använder Twitter kan följa andra och själv bli följda. Det här benäms på engelska Following och Followers. Varje follower du får ska du betrakta som en potentiell prenumerant till din blogg. Har du egen WordPressblogg kan du tex välja att automatiskt göra en tweet varje gång du gör ett nytt inlägg på din blogg.

3. Många bloggare använder Twitter

Twitter är ett otroligt bra sätt att komma i kontakt med andra som bloggar. Spana in de bloggar du brukar läsa, flera har säkert ett användarnamn på Twitter som du absolut ska välja att följa. Många gånger blir du följd tillbaka och början till bra relationer inom blogsfären är ett faktum.

4. Få trafik till din blogg

Jag skrev det tidigare och skriver det igen, det myllrar inte direkt av besökare som kommer via Twitter men jag brukar ändå få ett tiotal besök om dagen tack vare Twitter i skrivande stund. Det är 10 extra besökare som förhoppningsvis gillar vad de läser på min blogg och kanske återvänder fler gånger. Det fina med Twitter är att andra faktiskt kan läsa dina Tweets även om de inte följer dig (om du nu inte gömt din profil där).

5. Be om hjälp

När du börjat få ett antal som följer dig kan du be om hjälp rakt ut på Twitter. Jag har använt det här många gånger med mycket positiv effekt. Det kan tex vara en fråga om hur man installerar ett visst plugin. Du kan även sända en fråga ut mot etern. Genom att ange # framför ett visst ord ökar du chansen att någon i etern som bevakar den ”kanalen” ser din fråga. #svpt är en hashmark som många svenska twittrare använder. En fråga kan tex se ut såhär: ’Är det någon som vet ett bra Twitterplugin för wordpress? #svpt’

6. Skapa en intressant mix av Tweets

Många är förmodligen mest intresserade av dig som bloggare om de följer dig men jag kan garantera att bjuder du på lite inslag från ditt privatliv då och då kan det öka intresset för dig ytterligare. En kort blänkare om att du lyxar dig med en pilsner efter en hård arbetsdag är inte alls fel. Akta dig bara för att börja föra dagbok via Twitter, då tröttnar folk på dig fort!

7. Oväntade möjligheter

Väldigt många av de jag följer skriver om prylar på Twitter som de aldrig ens nämner i sin blogg. Det kan vara länktips till något nytt och intressant eller en förfrågan om någon vill skriva ett gästinlägg på deras blogg (något som definitivt kan ge dig större rykte och mer trafik i slutänden).

Själv brukar jag låta FriendFeed skicka en Tweet varje gång jag lägger upp ett nytt bokmärke på Delicious. I regel är det bokmärken som jag tycker är intressanta och som jag anser att andra kan ha glädje av. Det här är information från mig som aldrig kommer med i min blogg. Vill du följa mig på Twitter hittar du mig genom @arwengrim. Jag följer i regel alla som börjar följa mig med undantag för personer jag tror är renodlade spammare.

Bloggar.se om: , , , , , , intressant?

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera