c-topp

Snabb hårddisk med MyDefrag

Antingen vet du vad fragmentering är och då defragmenterar du redan idag eller så vet du inte vad det är och då ska du läsa inlägget extra noga. Det finns många sätt att defragmentera hårddisken. Använder du Windows följer det faktiskt med mjukvara för att sköta den här biten, problemet är bara att det är lite krångligt att använda den och framförallt är den inte speciellt snabb. Det finns ett bra och gratis alternativ, MyDefrag.

mydefrag

Fragmenterad hårddisk = slö dator

För att enkelt beskriva begreppet fragmentering och defragmentering tänkte jag dra en liknelse med de gamla pärlplattorna man använde på dagis/lekis: Tänk dig en stor pärlplatta utan en enda pärla på, detta är din sprak nya hårddisk. Då och då kommer någon till din pärlplatta och sätter helt slumpmässigt dit en pärla.

Efter en tid sitter det pärlor lite här och där helt utan något mönster eller ordning, pärlorna har dessutom olika färger. Detta är din hårddisk som nu är fragmenterad, varje färg på pärlorna representerar olika program. En fragmenterad hårddisk behöver väldigt lång tid för att hitta bland alla dessa pärlor. Den måste hoppa över flera platser, fram och tillbaka, sånt här tar onödigt tid. Att defragmentera innebär att du flyttar alla pärlor av samma färg så de hamnar efter varandra.

Det bästa är att defragmentera varje dag, det här är givetvis inget man orkar göra manuellt men det finns en bra och gratis lösning:

MyDefrag kan göra din dator snabbare, snabbt

MyDefrag är en gratis mjukvara för Windows 2000, 2003, XP, Vista (även för x64-versionerna). Det finns många fördelar jämfört med standard-defragmenteraren som följer med Windows:

 • Mycker snabbare
 • Helt automatisk och enkel att använda
 • Optimerad för daglig användning
 • Flera strategier att välja bland
 • Kataloger/mappar flyttas till början av disken
 • Kan defragmentera hårddiskar som är näst intill fulla
 • Kan defragmentera utvalda filer eller kataloger
 • Kan användas som skärmsläckare (klockrent!)
 • Kan köras som portabel mjukvara
 • Kan köras automatiskt med Windows Schemaläggare

Hämta hem MyDefrag och testa själv!

Länken leder till MyDefrags hämtningssida, läs gärna lite mer om tips & tricks de har osv när du ändå är där.

Bloggar.se om: , , , , , , , , , intressant?

, , , , , ,

One Response to Snabb hårddisk med MyDefrag

 1. BosseWeb 2009/07/23 at 19:04 #

  Min personliga favorit är Defraggler.
  Den är på svenska!
  http://www.defraggler.com/
  Men gamla JKDefrag, numera MyDefrag är riktigt bra! Ställ gärna in schemaläggning på den så slipper du sköta defragmenteringen manuellt.
  Det kan också vara läge att köra ett program som städar bort ”gammalt onödigt skräp” innan man kör defragmenteringen.
  Ett tips för det är CCleaner från samma företag som gjort Defraggler
  http://www.ccleaner.com/
  När jag ändå är inne på företaget Piriform så har de en utmärkt filräddare (hittar och återställer raderade filer) som heter Recuva.
  http://www.recuva.com/

Kommentera